Imbir marynowany w occie z pigwowca

Kochamy imbir pod każdą postacią, dlaczego? Jest pyszny i zdrowy. Szczególnie lubimy imbir marynowany – w takiej postaci jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Oczywiście na rynku mamy wiele możliwości, ale my polecamy przygotować go samemu w domu. Przepis jest bardzo prosty. A my podkręciliśmy go jednym z naszych produktów. Musimy Wam powiedzieć że efekt wyszedł rewelacyjnie. Bazą do naszego imbiru marynowanego jest ocet z pigwowca. Z głębi wszystkich smaków świata, możemy Wam powiedzieć że imbir i ocet z pigwowca to duet idealny! Tak zamarynowany imbir w naszym occie z pigwowca w lodówce stal spokojnie 4 miesiące. Może postałby i ciut dłużej ale. …. został zjedzony To co, macie ochotę spróbować?

SKŁADNIKI:

  1. świeży korzeń imbiru
  2. ilość wedle uznania (my na porcję marynaty daliśmy około 200g imbiru) ale pamiętajcie, zawsze dodajemy składniki tak trochę na oko, więc możecie te proporcje zmieniać)
  3. ocet z pigwowca 1/2 szklanki
  4. cukier brązowy trzcinowy 1/4 szklanki
  5. woda ok 30 ml
  6. opcjonalnie – sól

Przygotowanie

1. Imbir obieramy (można obieraczka do warzyw), cieniutko kroimy w plasterki. Tak przygotowany imbir możemy posypać delikatnie solą, natrzeć i zostawić w lodówce na ok. godziny – po upływie tego czasu go odsączamy.
2. Z wody, octu i cukru przygotowujemy marynatę. Podgrzewamy wszystko, delikatnie mieszamy i zalewamy jeszcze ciepła marynatą imbir. Zostawiamy na ok. 1 tydzień.

Mój koszyk
Twój koszyk jest pusty.

Wygląda na to, że jeszcze nie dokonałeś wyboru.