697 777 334

biuro@bieszczadzkaspizarnia.com.pl

Ocet pomidorowy leżakowany w dębowej beczce

42,00 74,00 

Starzony w mocno palonej beczce dębowej z gałązkami oregano. Tworzy niezwykle ciekawą i oryginalną konstrukcję smakowa, gdzie dominuje przyjemna kwasowość oraz pojawia się łagodna słodycz. Czuć wyraźnie oregano oraz delikatnie wanilię palonego dębu. Świetnie łączy się z oliwą z oliwek, pomidorami, bazylią, mozzarellą.

Zyskaj do 74 punktów.

}

Szybka wysyłka

wysyłamy w ciągu 48 godzin

~

Bezpieczne zakupy

szyfrowane połączenie

Wygodna płatność

szybkie płatności on-line PayU

Darmowa wysyłka

już dla zamówień od 150 zł

l

Napisz opinię

i zyskaj punkty na kolejne zakupy

Ocet pomidorowy w klasycznej wersji dorobił się niemałego grona stałych klientów. Ten rzadko spotykany, a dla niektórych nawet egzotyczny ocet potrafi zaskoczyć swoim nietuzinkowym smakiem.

Nierozsądnie jest marnować taki potencjał smakowy, dlatego przyszedł czas na beczkowanie. Zalane zostały dwie beczki. Pierwsza z drzewa morwowego i druga dębowa. W pierwszym przypadku postąpiliśmy ostrożnie wybierając słabe wypalenie beczki morwowej. W drugim zaś bardzo odważnie, wręcz ryzykownie. Tu użyliśmy beczki dębowej z mocnym wypaleniem, a do środka trafiły gałązki greckiego oregano, które charakteryzują się bardzo intensywnym smakiem.

Ryzyko polegało na tym, że dąb tak mocno wypalany bardzo intensywnie oddaje wanilię , która mogła zdominować charakterystyczny smak naszego octu pomidorowego, podobnie jak i bardzo esencjonalne oregano. Jednak po cichu liczyliśmy na to, że smaki się zrównoważą. Ostatecznie gdyby nie wyszło, mieliśmy jeszcze beczkę z morwy, a tam efekty starzenia były bardziej przewidywalne.

Teraz trzeba było czekać, brać próby i w odpowiednim czasie wyciągnąć oregano.

Po 6 miesięcznym dojrzewaniu zwycięzca mógł być tylko jeden. Okazał się nim zdecydowanie pomidor z beczki dębowej.

Udało nam się stworzyć ocet o niezwykle oryginalnym smaku. Mocno wyczuwalna wanilia w początkowej fazie dojrzewania z czasem ustąpiła. Przekształciła się w delikatną słodycz pozostawiając po sobie tylko subtelną nutę. Oregano idealnie łączy się z kwasowością octu i dodaje mu charakteru. Całości dopełnia lekko dymne tło palonego dębu.

Ocet pomidorowy starzony Bieszczadzka Spiżarnia, to propozycja dla ludzi, którzy lubią śródziemnomorskie klimaty, dojrzałe pomidory, oliwę z oliwek, zapach i smak pizzy z pieca opalanego drewnem. To propozycja dla tych, którzy w kuchni wyrażają samego siebie poprzez szukanie nowych, oryginalnych smaków gdzie liczy się jakość, a nie ilość.

Informacje dodatkowe

pojemność

250 ml, 500 ml

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Mój koszyk
Twój koszyk jest pusty.

Wygląda na to, że jeszcze nie dokonałeś wyboru.