Domowy majonez
  • 2 średnie jajka
  • 1,5 szklanki oleju lnianego z bieszczadzkiej spiżarni  ( możemy użyć w zastępstwie innego oleju wg własnego uznania np. rzepakowego, z ostropestu)
  • 2 łyżeczki musztardy ostrej np. Dijon
  • 3 łyżki octu herbacianego KOMBUCHA bieszczadzkiej spiżarni
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • pieprz do smaku.

Oczywiście ilość musztardy i octu możemy modyfikować w zależności jaką ostrość lubimy.

Przygotowanie

W naczyniu mieszamy łyżką wszystkie składniki, oprócz oleju. Na samym końcu powoli dolewamy olej lniany i ubijamy majonez blenderem. Gdy masa zaczyna gęstnieć powoli dolewamy resztę oleju rzepakowego.
Miksujemy całość od dołu delikatnie tylko unosząc blender ku górze. Olej sam zacznie się powoli puszyć. W kilka minut majonez jest już gotowy.
My do majonezu użyliśmy oleju lnianego ale równie dobrze smakuje jeśli użyjemy oleju rzepakowego lub słonecznikowego Bieszczadzkiej Spiżarni. Wychodzi równie pyszny, wszystko zależy od Waszych preferencji smakowych.
Smacznego!

Mój koszyk
Twój koszyk jest pusty.

Wygląda na to, że jeszcze nie dokonałeś wyboru.