Faszerowany bakłażan
  • 1 woreczek ryżu jaśminowego
  • 2 bakłażany
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 6 – 7 pieczarek
  • por – wg uznania
  • 1 marchewka
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • ocet herbaciany kombucha Bieszczadzkiej Spiżarni
  • olej lniany Bieszczadzkiej Spiżarni
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa staropolska do kurczaka
  • pomidory (koktajlowe, cherry lub malinowe)
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Gotujemy woreczek ryżu jaśminowego. W tym czasie przekrawamy bakłażany na pól – z każdego
wydrążamy środki. Zarówno bakłażanowe łódki jak i środki – solimy i odstawiamy na 15 minut. Po 15
minut przekładamy bakłażanowe łódki do naczynia żaroodpornego i podpiekamy przez 15 minut –
w temperaturze 180 stopni.

Przechodzimy do przygotowania farszu. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni, podsmażamy
pokrojoną w kostkę cebule, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i pokrojonego pora. Kroimy kurczaka w
małe kawałki i dodajemy na patelnię. Podlewamy wodą i dusimy. Kroimy wydrążony środek bakłażana
(części bez pestek) w kostki. Dodajemy na patelnię. Obieramy i kroimy pieczarki – dorzucamy do
farszu. Obieramy marchewkę i ścieramy ja na najgrubszych oczkach na tarce – dorzucamy na patelnię.
Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, przyprawę staropolską do kurczaka- wedle uznania. . Na ostatnie 10
minut duszenia – podlewamy farsz octem herbacianym kombucha (tak ok. 3 – 4 łyżki stołowe).
Farsz przekładamy do miski i mieszamy z ugotowanym ryżem. Nakładamy do podpieczonych
bakłażanowych łódek – całość pieczemy ok. 20 – 30 minut w temp. 180 stopni.
Podajemy z pomidorkami i natką pietruszki. Polewamy wszystko olejem lnianym Bieszczadzkiej Spiżarni.
Smacznego.

Share This
Mój koszyk
Twój koszyk jest pusty.

Wygląda na to, że jeszcze nie dokonałeś wyboru.