- sałata
- czarne oliwki
- pomidorki koktajlowe
- kiełki brokułu
- rzodkiewka
- jajko
- olej lniany Bieszczadzkiej Spiżarni
- olej konopny Bieszczadzkiej Spiżarni
- olej z ostropestu Bieszczadzkiej Spiżarni
- Tosty: chleb
- olej z czarnuszki Bieszczadzkiej Spiżarni
Bieszczadzka Spiżarnia
Przygotowanie
Sałatę kroimy w paski – układamy na talerzu. Na sałatę dodajemy czarne oliwki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę pokrojoną w plastry – wszystkie składniki wg uznania. Posypujemy kiełkami z brokułu oraz polewamy olejem lnianym, konopnym i z ostropestu, sól, pieprz ziołowy.
Gotujemy jajko na twardo – ugotowane, kroimy w połówki i dokładamy na talerz. Jajko również posypujemy kiełkami brokułu.
W opiekaczu opiekamy nasz ulubiony chleb – liczba kromek w zależności od upodobań. Podajemy do sałatki i jajka na talerzu. Opieczone kromki polewamy olejem z czarnuszki. Kromki można również popiec w piekarniku.
Całość talerza doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku.
Smacznego.