- świeży filet z łososia (możemy zastąpić inną świeżą rybą)
- świeży por
- pomidorki koktajlowe razem z gałązkami, my użyliśmy pomidorków malinowych
- czosnek
- sól
- pieprz
- ostra papryczka
- ocet z pigwowca BIESZCZADZKA SPIŻARNIA
- olej lniany BIESZCZADZKA SPIŻARNIA (do posmarowania ryby tuż przed podaniem)
Łosoś zapiekany w piekarniku z porami i pomidorkami koktajlowymi
Bieszczadzka Spiżarnia
Przygotowanie
Łososia solimy, pieprzymy i odstawiamy na ok godzinę do lodówki.
Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia, układamy pora, na nim łososia, którego wcześniej posoliliśmy oprószyliśmy pieprzem, skrapiamy octem z pigwowca BIESZCZADZKA SPIŻARNIA i układamy na porze, obkładamy czosnkiem, pomidorkami.
Zapiekamy w piekarniku przez ok 40-60 min w 180 stopniach C.
Przed podaniem rybę możemy posmarować olejem lnianym i dodatkowo skropić octem z pigwowca, wg uznania.
My łososia podajemy dodatkowo z ryżem Basmanti lub ryżem czerwonym.
Lekki, pożywny posiłek sprawdza się zarówno jako obiad oraz kolacja. Polecamy i życzymy smacznego.