Sałatka, która będzie uzupełnieniem naszych naleśników, oczywiście naleśniki możemy wypełnić wszystkim tym co lubimy, to już od nas zależy.
Kroimy na duże kawałki awokado, pomidorki, i ok ¼ przygotowanego wcześnie szpinaku. Dorzucamy drobno pokrojone dymki oraz posiekane listki kolendry. Wszystko skrapiamy octem z pigwowca oraz dodajemy ok 1 łyżkę oleju rzepakowego, wszystko dokładnie mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok.
Naleśniki
Wbijamy jajka do blendera, dodajemy mąkę, mleko oraz resztę szpinaku, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wszystko blendujemy na jednolitą masę. Do ciasta można dodać odrobinę oleju rzepakowego. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy mleko.
Stawiamy na palniku dużą nieprzywierającą patelnię i smażymy naleśniki.
Serek z ziołami
Biały twaróg mieszamy z jogurtem, odrobina soli, pieprzu i z ziołami suszonymi, my dodajemy czubrycę zieloną
Składanie naleśnika:
Na każdym naleśniku robimy kleksa z serka ziołowego, nakładamy sałatkę z awokado i pomidorków. Możemy do naleśników podać również jajko sadzone, jeśli lubimy.
Inspiracja – przepis Jamie Oliviera