Naleśniki szpinakowe
  • 1 awokado
  • ocet z pigwowca BIESZCADZKIEJ SPIŻARNI
  • ok. 350 g czerwonych pomidorków(my używamy pomidorków malinowych)
  • ok. 100 g świeżego szpinaku
  • 3 dymki1/2 pęczka świeżej kolendry/można zastąpić świeżą pietruszką, wg uznania
  • olej rzepakowy BIESZCZADZKIEJ SPIŻARNI
  • 1 jajko
  • ok. 250 g mąki
  • ok. 250 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Naleśniki możemy podać tez z serkiem ziołowym lub jajkiem sadzonym

Serek ziołowy robimy sami:

  • biały twaróg
  • Jogurt naturalny
  • ulubione zioła, my dodajemy czubrycę zieloną (to mieszanka ziół)

Przygotowanie

Sałatka, która będzie uzupełnieniem naszych naleśników, oczywiście naleśniki możemy wypełnić wszystkim tym co lubimy, to już od nas zależy.
Kroimy na duże kawałki awokado, pomidorki, i ok ¼ przygotowanego wcześnie szpinaku. Dorzucamy drobno pokrojone dymki oraz posiekane listki kolendry. Wszystko skrapiamy octem z pigwowca oraz dodajemy ok 1 łyżkę oleju rzepakowego, wszystko dokładnie mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok.
Naleśniki
Wbijamy jajka do blendera, dodajemy mąkę, mleko oraz resztę szpinaku, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wszystko blendujemy na jednolitą masę. Do ciasta można dodać odrobinę oleju rzepakowego. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy mleko.
Stawiamy na palniku dużą nieprzywierającą patelnię i smażymy naleśniki.
Serek z ziołami
Biały twaróg mieszamy z jogurtem, odrobina soli, pieprzu i z ziołami suszonymi, my dodajemy czubrycę zieloną
Składanie naleśnika:
Na każdym naleśniku robimy kleksa z serka ziołowego, nakładamy sałatkę z awokado i pomidorków. Możemy do naleśników podać również jajko sadzone, jeśli lubimy.

Inspiracja – przepis Jamie Oliviera

Mój koszyk
Twój koszyk jest pusty.

Wygląda na to, że jeszcze nie dokonałeś wyboru.