Naleśniki z duszonymi owocami

Cisto na naleśniki

  • 1,5 szklanki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Duszone owoce: możecie użyć owoców świeżych lub mrożonych, my użyliśmy

  • ok 300 g truskawek
  • ok 300 g wiśni
  • ok 300 g czarnej porzeczki
  • 2 łyżki miodu ( lub cukru)
  • 2 łyżki octu malinowo – jabłkowego
    Ilość miodu może być w różnych proporcjach, w zależności czy lubimy bardziej słodkie
    owoce.

Przygotowanie

Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.
Pokrojone i umyte owoce przekładamy do garnka z nieprzywieralnym dnem, dodajemy miód
(lub cukier) i dusimy aż zmiękną, pod koniec duszenia dodajemy ocet malinowo jabłkowy.
Ilość miodu lub cukru dawkujemy według własnych prewencji, podobnie z octem. Sam ocet
dodajemy na koniec nie tyle zakwasza nam cały mus owocowy co mocno pokręca smak
samych owoców.
Ciepłym musem napełniamy wcześniej usmażone naleśniki, posypujemy cukrem pudrem.

Możemy podać z gałką lodów lub bitą śmietaną.

Smacznego.

Mój koszyk
Twój koszyk jest pusty.

Wygląda na to, że jeszcze nie dokonałeś wyboru.