Octy Bieszczadzkiej Spiżarni
Octy Bieszczadzkiej Spiżarni

Metoda, jaką wytwarzamy nasze octy nazywa się metodą rzemieślniczą. Jednak samo pojęcie metoda rzemieślnicza jest bardzo ogólne i chyba jedyną rzeczą uniwersalną, która łączy prawdziwe octy rzemieślnicze jest długi okres ich powstawania – reszta w naszych rękach.

Patrząc z perspektywy czasu, jaki upłynął od pierwszych nastawów octowych cieszymy się, że octy potraktowaliśmy poważnie i z szacunkiem. Z resztą szacunek im się słusznie należy, chociażby ze względu na ich wiek. Octy są równie stare jak i wino, a w świecie kulinariów wyrobiły sobie nie mniej ważną rolę.

Nigdy nie baliśmy się z octami eksperymentować i nadal to robimy, dzięki temu nabierając doświadczenia nieskromnie możemy powiedzieć, że coś o octach wiemy.

Octy Bieszczadzkiej Spiżarni

W swoim dorobku mamy udane partie octów klasycznych takich jak np. jabłkowy i gruszkowy, ale i stworzyliśmy również octy nieco bardziej egzotyczne jak np. pomidorowy czy herbaciany kombucha. Pochwalić się możemy także bardzo udanymi octami z pigwowca i wiśni z rocznika 2020 o wyraźnym smaku i aromacie owocowym i nieco niższej kwasowości, które cieszą się uznaniem wielu naszych klientów.

Sukcesywnie zwiększamy ofertę octów beczkowanych, jednak jest to proces powolny i nierzadko nasz ocet potrzebuje 2-3 lata, aby znalazł się w butelce, a następnie trafił do klienta. Do starzenia naszych octów używamy beczek dębowych oraz beczek z drzew owocowych o rożnym stopniu wypalenia. Samo beczkowanie istotnie wpływa na jakość octu, jego aromat, smak i barwę, zdecydowanie czyniąc go bardziej szlachetnym.

Octy Bieszczadzkiej Spiżarni

W 2022r. w Bieszczadzkiej Spiżarni powstały pierwsze nastawy octów balsamicznych, które będą poddane dojrzewaniu przez długie lata w beczkach z różnych gatunków drzew na zasadzie metody pokrewnej z metodą solera. Metody tej używa się miedzy innymi do dojrzewania hiszpańskiego sherry, brandy czy rumu. Podobnie dojrzewają słynne octy balsamiczne z Modeny.

Niewątpliwie octy i ich wytwarzanie odgrywają zasadniczą rolę w naszej firmie i budują jej silną tożsamość. Z dumą tworzymy oryginalne octy stosując własne metody przy ich produkcji. Zgłębiamy przy tym kulinarne możliwości ich zastosowania, co nierozerwalnie ze sobą się łączy inspirując nas do tworzenia octów wyjątkowych.

Share This
Mój koszyk
Twój koszyk jest pusty.

Wygląda na to, że jeszcze nie dokonałeś wyboru.