Olej lniany obok oleju z czarnuszki cieszy się największym powodzeniem wśród naszych klientów. Wcale nas to nie dziwi, ponieważ w naszej kuchni jest niewątpliwie numerem jeden, a dodawanie go do jedzenia stało się dla nas niemal oczywiste. Nie tylko dlatego że dostarcza organizmowi cennych kwasów tłuszczowych omega 3, których nasz organizm sam nie wytwarza, a których bardzo potrzebuje – cenimy go również za jego wyjątkowy smak.
No właśnie! A jak powinien smakować dobry olej lniany tłoczony na zimno? Przecież jest to chyba najpopularniejszy olej zimno tłoczony i wielu z nas powinno znać jego smak. Znaleźć go można praktycznie w każdym sklepie spożywczym albo w aptece, gdzie często wygrzewa się w słońcu i kusi długą datą przydatności do spożycia.
Z praktyki wiemy że wiele osób mających wcześniejsze doświadczenia z olejem lnianym ocenia jego smak jako, gorzkawy, rybi, niekiedy nawet nieprzyjemny, sądząc że taki powinien być. Podobno to co dobre często bywa gorzkie, ale na pewno nie w przypadku oleju lnianego. Jeśli olej lniany nabiera goryczy i nieprzyjemnego smaku oznacza to, że się psuje (jełczeje), kwasy tłuszczowe zaczynają się utleniać i lepiej nie spożywać takiego oleju, bo może nam zaszkodzić.
Jednak niektóre odmiany siemienia lnianego mogą nadawać wytłoczonemu olejowi delikatnej goryczki co nie oznacza, że olej jest zepsuty, dodatkowo sam proces tłoczenia istotnie wpływa na smak oleju.
A zatem jak rozpoznać czy olej ma naturalną goryczkę czy już może zaczyna się psuć?
W Bieszczadzkiej Spiżarni, o najwyższą jakość oleju (jego smaku, wartości odżywczych oraz walorów estetycznych) dbamy poprzez dobór dobrej jakości siemienia lnianego i łagodny proces tłoczenia. Dzięki temu udaje nam się uzyskać olej lniany, który ma łagodny masłowy smak. Następnie odpowiednio go sedymentujemy w niskiej temperaturze chroniąc przed światłem i zamykamy w butelkę, która nie przepuszcza promieni UV. Olej który trafia do naszych klientów jest smaczny, delikatny i pozbawiony goryczy, dodatkowo chroni go nasza super butelka.
Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że olej lniany jest bardzo wrażliwym i łatwo psującym się olejem. Trzeba obchodzić się z nim ostrożnie, dlatego uświadamiamy naszych klientów, aby przechowywali go w lodówce szczelnie zamykając butelkę, a po otwarciu spożyli w ciągu 4 tygodni.
Olej lniany wyróżnia się wysoką zawartością kwasów omega 3 nie tylko na tle innych olei roślinnych, ale także na tle innych produktów roślinnych, dlatego jest tak ceniony przez osoby które z różnych względów nie jedzą ryb. Tłuste ryby morskie takie jak łosoś, makrela, śledź, sardynki są bogate w kwasy omega 3, ale nie zawsze znajdują się one w regularnej diecie także osób, które ryby jedzą. Dlatego warto uzupełniać niedobory tego kwasu olejem lnianym.
Namawiamy gorąco do łączenia naszego oleju z jedzeniem co sami praktykujemy, łącząc przyjemne z pożytecznym, a to za sprawa delikatnego smaku i mocy omega 3, które znajdują się w butelce oleju lnianego Bieszczadzka Spiżarnia.