Zapewne niewielu z nas wie, że olej z maku w czasach tradycyjnego olejarstwa był olejem bardzo cenionym szczególnie ze względu na wysokie walory smakowe i często tłoczono go specjalnie na potrzeby dworskich kuchni.
To właśnie te przesłanki skłoniły nas do większego zainteresowania się makiem, a ściślej rzecz biorąc olejem z maku.
W czasach tradycyjnego olejarstwa olej z maku uważany był za najsmaczniejszy z pośród wszystkich olei wytwarzanych z roślin oleistych uprawianych w naszym kraju. Charakteryzuje się bardzo delikatnym, przyjemnym, lekko słodkawym smakiem. Drugim czynnikiem podnoszącym jego wartość była ograniczona ilość surowca i można sądzić, że był towarem deficytowym, dlatego podczas procesu wytwarzania (bicia oleju) obchodzono się z nim bardzo ostrożnie aby go nie zepsuć.
W latach urodzaju, kiedy maku zbierano więcej również i w gospodarstwach chłopskich starano się dla siebie ostawić choć niewielką ilość oleju makowego.
Niestety ograniczona ilość surowca jak i łatwość pozyskania importowanej oliwy prawdopodobnie przeważyły o tym, że w pierwszej połowie XIX wieku zaprzestano tłoczenia oleju z maku w olejarniach folwarcznych. Jednak w gospodarstwach chłopskich nadal w niewielkich ilościach wytwarzano olej z maku.
Dzisiaj ogólnie nie ma już problemu z dostępem do surowca. Jednak na rynku przeważa mak importowany, a z jakością bywa już różnie. Mak przeznaczony na tłoczenie oleju powinien przede wszystkim być świeży i nie uszkodzony mechanicznie podczas zbiorów. Długie przechowywanie, co gorsza uszkodzonych ziaren, skutkuje jełczeniem kwasów tłuszczowych w nim zawartych i w konsekwencji ziarno robi się gorzkawe tracąc swój delikatny smak i aromat.
Ocena wzrokowa (najlepiej pod lupą), oraz ocena zapachu może nam wiele o nasionach maku powiedzieć, lecz ostatecznie smak wytłoczonego oleju najlepiej definiuje z jakim surowcem mieliśmy do czynienia. Choćby drobna goryczka będzie wyczuwalna w tym delikatnym oleju.
Nasz olej tłoczymy z polskiego maku, który dostarcza nam bezpośrednio producent. Jego uprawy znajdują się na terenie Lubelszczyzny gdzie zbiera się nasiona wysokiej jakości co potwierdza delikatny i aromatyczny smak naszego oleju.
Dla koneserów smaku stworzyliśmy prażony mak, który tłoczymy z części ziaren prażonych i części surowych. Opracowaliśmy metodę, dzięki której potrafimy uzyskać olej o ciekawym orzechowym smaku – nawiązujący do czasów tradycyjnego olejarstwa – przy czym w pełni zachowujący swoje prozdrowotne właściwości, co potwierdzają badania laboratoryjne.
Drugą wersją jest olej tłoczony z surowych ziaren, bardzo delikatny i przyjemny w smaku. Oba oleje z pewnością docenią osoby dbające o zdrowie i pielęgnację skóry.