Optymalna dostawa
Zdarza się niekiedy, że przesyłka z Bieszczadzkiej Spiżarni nie wychodzi do Ciebie natychmiast. Dlaczego? Właśnie o tym chcielibyśmy opowiedzieć w tym artykule. Jest on nieco obszerny, gdyż opowiada w zasadzie o dwóch kwestiach, które mają na to wpływ, a o których – jak myślimy – chciałbyś wiedzieć. Jego obszerność wynika również z tego, że chcielibyśmy Ci przekazać nieco wiedzy jak pracujemy nad naszymi olejami. Tak, uchylamy tu rąbka tajemnicy, jak się tłoczy oleje w Bieszczadzkiej Spiżarni 🙂
Pierwszy czynnik wpływający na czas dotarcia do Ciebie przesyłki wysłanej z Bieszczadzkiej Spiżarni jest dość prosty. Błędem byłoby jednak uważać go za błahy. Zawsze staramy się dostarczać Ci oleje najwyższej jakości. Dobrze wiemy, że na tę jakość ma wpływ między innymi temperatura i czas składowania oleju. O ile na te czynniki tu – u nas – mamy wpływ my, a u Ciebie zależą one od Ciebie, o tyle nikt z nas nie ma wpływu na nie podczas transportu. By zatem, ten najsłabszy element składowania oleju, nie był dla niego szkodliwy, naszych olei nie wysyłamy w piątki. Dzięki temu, przesyłka nie tuła się przez weekend po sortowniach i magazynach, a Ty otrzymujesz ją najszybciej jak to obecnie możliwe, czyli zwykle w czasie do 24 godzin od jej wysłania.
Drugi czynnik mogący mieć wpływ na to jak szybko otrzymasz od nas przesyłkę to sedymentacja.
Jednym z etapów procesu wytwarzania naszych olei, który ma istotny wpływ na jakość i jego smak jest proces samooczyszczania się oleju, czyli właśnie tak zwana sedymentacja. W Bieszczadzkiej Spiżarni nie oczyszczamy ani nie filtrujemy oleju. Co prawda dopuszcza się delikatne filtrowanie bądź wirowanie przy wytwarzaniu olei tłoczonych metodą na zimno, jednak my tego nie stosujemy. Nasze oleje oczyszczają się same. Sam proces nie jest ani pracochłonny ani skomplikowany jednak aby był w pełni skuteczny musi zostać poprzedzony odpowiednim tłoczeniem.
Bezpośrednio po wytłoczeniu olej wstawiany jest do chłodni gdzie w zależności od jego rodzaju spędzi od 2 do 7 dni . Na tym etapie jest mętny ponieważ zawiera w sobie całą masę drobnych cząstek pochodzących z tłoczonego surowca, które przedostały się do niego w procesie produkcji. Sedymentacja to nic innego jak samoistne opadanie cięższych frakcji na dno zbiornika za sprawą siły grawitacji.
Kiedy proces sedymentacji dobiegnie końca, klarowny i pozbawiony zanieczyszczeń olej rozlewamy do butelek. Oczywiście po pewnym czasie na dnie butelki może pojawić się delikatny osad ponieważ olej będzie oczyszczał się w dalszym ciągu. Bardzo ważne jest jednak aby tego sedymentu do butelki trafiło jak najmniej. Nasze badania wykazały, że procentowa zawartość sedymentu w oleju ma istotny wpływ na jego smak i przydatność do spożycia, ponieważ zawarte w sedymencie białka pochodzące z ziaren oraz inne zanieczyszczenia przyspieszają proces jełczenia oleju.
W Bieszczadzkiej Spiżarni dbamy o to aby trafiał do Was olej najwyższej jakości nie tylko odpowiednio wytłoczony ale i odpowiednio wyklarowany, który długo utrzymuje cenne kwasy tłuszczowe w dobrej formie i dobrze smakuje.
Proces sedymentacji ma jednak jedną małą wadę. Może on wywoływać chwilowe braki magazynowe w sklepie Bieszczadzkiej Spiżarni. Spowodowane jest to tym, że oleje tłoczymy w ilościach wynikających z bieżącego zapotrzebowania. Sprzedaż z kolei prowadzimy w sklepie internetowym i stacjonarnym przy naszej olejarni . Wystarczą chwilowe wahania popytu na któryś z olei sprawiające jego szybszą wyprzedaż i musimy wytłoczyć nową partię, po czym oczywiście musimy poddać ją sedymentacji, a to – jak już wiesz – zajmuje kilka dni i powoduje chwilowe braki.
Zdajemy sobie sprawę z tego, że to pewna niedogodność dla naszych Klientów. Gorąco jednak wierzymy w ich zrozumienie i cierpliwość, wynikające z towarzyszącej Im świadomości, że na to co dobre, trzeba czasem chwilę poczekać.