Sos grzybowy

Sezon grzybowy w pełni, wiec łączymy przyjemne z… przyjemnym 😉, czyli obcowanie z naturą i z finiszem w kuchni.

 

  •  ok. 500 g grzybów – u nas same borowiki
  • 3 łyżki masła ( najlepiej klarowanego)
  • cebula szalotka
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30%
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 2 – 3 łyżki octu jabłkowego z Bieszczadzkiej Spiżarni (dodawany pod koniec gotowania)

Przygotowanie

My użyliśmy wyłącznie borowików, ale można zrobić sos z różnych grzybów. Świetnie nadają się do tego maślaki, podgrzybki czy kurki. Na początku trzeba grzyby dokładnie oczyścić z igieł, liści, mchu czy ziemi. Najlepiej jeśli jest to możliwe zrobić to ręcznikiem papierowym , unikając mycia w wodzie.
Jeśli mamy małe grzybki, wystarczy podzielić je na pół, większe kroimy na kawałki.
Na patelni umieszczamy masło (najlepiej klarowane) oraz pokrojoną szalotkę i czosnek pokrojony w plasterki. Całość smażymy na średniej mocy palnika przez ok 5 minut.
Dodajemy grzyby.
Grzyby razem z zeszkloną cebulą smażymy ok 15 minut, mieszając w trakcie. Dodajemy śmietankę, przyprawy oraz posiekaną pietruszkę i na końcu ocet jabłkowy (jeśli go używasz). Ocet jabłkowy wspaniale podbija i wyostrza smak naszego sosu, jeśli do tej pory go nie używaliście proponuję dodawać go małymi porcjami aż sami trafimy na moment kiedy smak sosu będzie dla nas idealny.
Mieszamy sos jeszcze ok 2-3 minuty i możemy podawać.

Sos jest świetnym dodatkiem do mięsa np. polędwiczki wieprzowej lub do placów ziemniaczanych. Możemy go podawać również ze świeżą bagietka.

SMACZNEGO

Mój koszyk
Twój koszyk jest pusty.

Wygląda na to, że jeszcze nie dokonałeś wyboru.