My nadal intensywnie korzystamy z darów lasu tej jesieni, tym bardziej, że w tym roku natura jest wyjątkowo łaskawa w naszych stronach. Lasy są pełne nie tylko pozytywnej energii i pięknej pogody ale obfitują w grzyby w ilościach… jakich nie pamiętamy.
Tym razem proponujemy Wam krem z grzybów leśnych, u nas z samych borowików ale, możecie zastąpić je innymi, jakie macie dostępne. Świetnie nadają się kozaki czy podgrzybki.
Krem z grzybów leśnych, to prosta i szybka zupa, kremowa, pyszna-idealna na jesienne południa.
Składniki:
- 600 g grzybów leśnych u nas świeże borowiki (mogą być też mrożone)
- Garść suszonych grzybów leśnych
- 1 cebula szalotka
- 3 średnie ziemniaki
- 70 g masła lub masła klarowanego
- Ocet gruszkowy z Bieszczadzkiej Spiżarni (można go zastąpić octem jabłkowym)
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki słodkiej 30 %
- Ok 2 litry bulionu warzywnego ( zupa świetnie wychodzi na niedzielnym rosole 😉)
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
- jogurt naturalny i natka pietruszki lub kolendry do wykończenia dania na talerzu.
- Małe kluseczki typu kolanka.