Zupa krem z borowików

My nadal intensywnie korzystamy z darów lasu tej jesieni, tym bardziej, że w tym roku natura jest wyjątkowo łaskawa w naszych stronach. Lasy są pełne nie tylko pozytywnej energii i pięknej pogody ale obfitują w grzyby w ilościach… jakich nie pamiętamy.

Tym razem proponujemy Wam krem z grzybów leśnych, u nas z samych borowików ale, możecie zastąpić je innymi, jakie macie dostępne. Świetnie nadają się kozaki czy podgrzybki.

Krem z grzybów leśnych, to prosta i szybka zupa, kremowa, pyszna-idealna na jesienne południa.

 

Składniki:

  • 600 g grzybów leśnych u nas świeże borowiki (mogą być też mrożone)
  • Garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula szalotka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 70 g masła lub masła klarowanego
  • Ocet gruszkowy z Bieszczadzkiej Spiżarni (można go zastąpić octem jabłkowym)
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki słodkiej 30 %
  • Ok 2 litry bulionu warzywnego ( zupa świetnie wychodzi na niedzielnym rosole 😉)
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku
  • jogurt naturalny i natka pietruszki lub kolendry do wykończenia dania na talerzu.
  • Małe kluseczki typu kolanka.

Przygotowanie

Grzyby suszone zagotuj ok15-20 min w niewielkiej ilości wody.
Umyj i oczyść grzyby z igieł, mchu czy ziemi. Najlepiej jeśli jest to możliwe zrobić to ręcznikiem papierowym, unikając mycia w wodzie.
Przygotuj nieduży garnek. Umieść w nim masło (najlepiej klarowane) i ustaw średnią moc palnika. Pokrój szalotkę i zeszklij ją, pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek. Czosnek podsmażamy krótko aby nie zrobił się gorzki.
Pokrój grzyby na mniejsze kawałki, plasterki i umieść w garnku. Wszystkie składniki podsmażaj w garnku ok 10 – 15 minut bez przykrywki. Pod koniec podsmażania dodaj 2-3 łyżki octu gruszkowego z Bieszczadzkiej Spiżarni.
Następnie do wcześniej przygotowanego bulionu dodaj do garnka podsmażone grzyby (zawsze zostawiamy trochę grzybów aby dodać je już po zmiksowaniu kremu, lubimy jak w czasie jedzenia trafimy na kawałek grzybka 😉, ale nie jest to konieczne). Dodaj ugotowane wcześniej suszone grzyby wraz z wodą w której się gotowały. Zupę gotuj już pod przykrywką ok 25minut, następnie zblenduj całość i dodaj słodką śmietankę, zagotuj. Wrzuć pozostawione podsmażone grzybki.
My zupę podajemy z drobnymi kluseczkami, ale można podąć krem grzybowy solo. Po wyłożeniu zupy na talerz dodaj jedna łyżkę jogurtu naturalnego ( jeśli lubisz) i udekoruj pietruszką lub kolendrą.

Smacznego

Mój koszyk
Twój koszyk jest pusty.

Wygląda na to, że jeszcze nie dokonałeś wyboru.