Kategorie produktów

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno

46,00 

Olej z czarnuszki nazywany jest „złotem faraonów”, gdyż już za czasów faraonów został doceniony za swoje prozdrowotne właściwości. Doskonale sprawdza się w kuchni oraz w kosmetyce. Wyróżnia się ciemną barwą, choć gama kolorystyczna oraz stopień mętności oleju z czarnuszki może się różnić w zależności od partii nasion. Posiada wyrazisty, korzenny smak.

Wyczyść
SKU: brak Kategoria: Tag:

Olej z czarnuszki - Właściwości

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu linolowego, kwasu oleinowego i kwasu alfa-linolenowego). Zawiera też witaminę E, A i K oraz D, rozpuszczalnych w tłuszczach, beta-karoten, biotynę, fitosterole oraz minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk, a także aminokwasy i saponiny. W licznych pracach badawczych zostało wyizolowanych i zidentyfikowanych wiele związków aktywnych obecnych w nasionach czarnuszki siewnej. Większość udowodnionych efektów farmakologicznych przypisuje się chinonowym składnikom nasion czarnuszki, z czego największą część stanowi tymochinon. Wykazuje on działanie przeciwdrgawkowe , przeciwutleniające , przeciwzapalne , przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Olej z czarnuszki - Zastosowanie

W potrawach olej z czarnuszki tłoczony na zimno możemy z powodzeniem wykorzystywać do sałatek lub zimnych potraw, aby nadać im charakterystycznego korzennego smaku. Ponadto, doskonale sprawdza się w połączeniu z różnego rodzaju syropami owocowymi, np. malinowym oraz jogurtami czy koktajlami. Oprócz zastosowania w kuchni, olej z czarnuszki doskonale nadaje się do terapii aromatycznych oraz do stosowania na skórę i włosy. Olej z czarnuszki spożywczy należy stosować wyłącznie na zimno, nie nadaje się do obróbki cieplnej tj. gotowania, smażenia czy też pieczenia.

Tłoczenie oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki w Bieszczadzkiej Spiżarni tłoczony jest z nasion czarnuszki siewnej. Proces tłoczenia odbywa się w niskiej temperaturze, aby olej nie utracił swoich cennych właściwości. W Bieszczadzkiej Spiżarni stawiamy na najwyższą jakość nasion, aby dawać to co najlepsze z natury. Nasze oleje są niefiltrowane, nieoczyszczane, nierafinowane, w 100% naturalne. Osad, który wytrąca się w wytłoczonym oleju jest procesem naturalnym.

Sposób przechowywania oleju z czarnuszki

Aby zadbać o zachowanie cennych właściwości oleju z czarnuszki należy go przechowywać w lodówce. Zarówno przed, jak i po otwarciu butelki. Zawsze olej trzymamy w ciemnej, najlepiej oryginalnej butelce.

Dla kogo polecany olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki tłoczony z pierwszego tłoczenia jest polecany dla dzieci i dorosłych. Rodzice podają go swoim dzieciom, aby naturalnie wzmocnić ich odporność. Dobroczynne działanie oleju sprawia, że sięgają po niego osoby z problemami gastrycznymi, podwyższonym cholesterolem oraz cukrzycą typu II. W codziennej diecie doskonale sprawdza się jako uzupełnienie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy jednak pamiętać, że oleju z czarnuszki nie podajemy dzieciom poniżej 1. roku życia oraz kobietom w ciąży.

Dodatkowe informacje

pojemność

250 ml, 250ml promocja

opakowanie

oryginalna butelka Bieszczadzkiej Spiżarni

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Użyj mnie do:

sałatek, sosów

Lubię być łączony z:

zieloną sałatą, świeżymi ogórkami, brokułami

warto

mieć mnie w domu

zadbam

o Twoje zdrowie

Smak:

Olej z czarnuszki jest olejem aromatycznym, który doda potrawom przygotowywanym na zimno ciekawego, korzennego posmaku.

Zastosowanie:

Olej ten może być doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów, twarogów, kasz itp.

Olej z czarnuszki polecamy również do używania jako składnik terapii aromatycznych, dzięki zawartości znacznych ilości olejków aromatycznych.

Przechowywanie:

Przechowywać w chłodnym miejscu do 10 °C, w szczelnie zamkniętej butelce.

Po otwarciu zużyć w ciągu 30 dni. Może wytracać się naturalny osad.

Stosować wyłącznie na zimno.