Kategorie produktów

Olej lniany tłoczony na zimno

(1 opinia klienta)

18,00 28,00 

Olej lniany jest uważany za jeden z najcenniejszych olejów, posiadający szerokie działanie prozdrowotne. Wyróżnia się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasem omega-3, który ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też, spożywanie oleju lnianego jest niezwykle ważne dla utrzymania organizmu w dobrej kondycji zdrowotnej.

Mahatma Gandhi podkreślał: „Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem”

Wyczyść
SKU: brak Kategoria: Tag:

Olej lniany - Właściwości

Olej lniany tłoczony na zimno to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych w oleju lnianym wynosi: kwas linolenowy (omega-3) – 60%, kwas linolowy (omega-6) - 20%, kwas oleinowy (omega-9) – 10% oraz inne tłuszcze nienasycone – 10%. W oleju lnianym znajdziemy również witaminy A, D, E, K, PP i B. Olej lniany budwigowy nierafinowany wykazuje właściwości przeciwnowotworowe za sprawą znajdującej się w kwasie linolenowym tioproliny – silnego przeciwutleniacza. Do grupy kwasów Omega-3, których jest najwięcej w oleju lnianym należą m.in. kwas dokozaheksaenowy (DHA – przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu, utrzymania prawidłowego widzenia, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu trój glicerydów we krwi) oraz kwas α-linolenowy (ALA – pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi).

Olej lniany - Zastosowanie

Olej lniany tłoczony na zimno posiada szereg zastosowań w codziennym przygotowaniu posiłków. Najlepszym sposobem na wykorzystanie oleju lnianego to dodawanie go do sałatek bądź surówek. Przez co poprawimy wchłanialność witamin rozpuszczalnych w wodzie, znajdujących się w warzywach i owocach. Możemy dodawać go także do owsianki czy ugotowanych ziemniaków. Należy pamiętać, że olej lniany nie jest przeznaczony do obróbki cieplnej - nie należy na nim smażyć!

Tłoczenie oleju lnianego

Olej lniany z Bieszczadzkiej Spiżarni jest tłoczony na zimno z najwyższej jakości ziaren. Dzięki wykorzystaniu niskiej temperatury możemy zachować wszystkie wartościowe składniki. Olej lniany budwigowy posiada intensywnie złotą barwę oraz charakterystyczny smak i aromat. Olej lniany z Bieszczadzkiej Spiżarni jest w 100% naturalny, nie poddawany procesowi oczyszczania czy rafinowania.

Sposób przechowywania oleju lnianego

Olej lniany tłoczony na zimno należy przechowywać o oryginalnej butelce, z dala od promieni słonecznych oraz wysokich temperatur. Olej lniany przechowujemy w temperaturze do 10 °C, najlepiej trzymamy go w lodówce. Prawidłowe przechowywanie oleju pozwoli na zachowanie jego cennych właściwości.

Dla kogo polecany olej lniany?

Olej lniany nierafinowany jest polecany dla dorosłych oraz dzieci. Szczególnie zaleca się podawanie oleju lnianego dzieciom, których dieta jest uboga w tłuste ryby morskie. Ponadto, olej lniany polecany jest kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Rekomendowane jest, aby osoba dorosła w ciągu dnia spożywała 2-4 łyżek oleju. Olej lniany jest polecany dla osób pragnących dostarczać wraz z dietą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin. Osoby borykające się z podwyższonym ciśnieniem krwi oraz wysokim poziomem lipidów powinni do swojej diety włączyć olej lniany. Dodatkowo, olej lniany tłoczony na zimno można stosować wewnętrznie u osób z chorobami skóry lub włosów.

Dodatkowe informacje

pojemność

250 ml, 500 ml, 250 Promocja, 500 ml Promocja

opakowanie

oryginalna butelka Bieszczadzkiej Spiżarni

1 opinia dla Olej lniany tłoczony na zimno

  1. slotkoks (zweryfikowany)

    Wyśmienity w smaku, sprawdzony, wyborny olej lniany do codziennego stosowania. Śmiało mogę polecić jako dodatek od sałatek, nabiału oraz ryb (szczególnie śledzi). Niezastąpiony składnik wszelkich diet. Polecam gorąco!

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Użyj mnie do:

twarogu, pieczywa, sałatek.

Lubię być łączony z:

olejem z ostropestu.

warto

mieć mnie w domu

zadbam

o Twoje zdrowie

Smak:

maślany, orzechowy z przyjemną nutką goryczy.

Zastosowanie:

Olej ten ma szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie smakuje z twarogiem, można go dodawać do past np. z makreli, do sosu czosnkowego, jajecznicy, śledzi, sałatek, ziemniaków gotowanych.

 

 

 

Przechowywanie:

Przechowywać w chłodnym miejscu do 10 °C, w szczelnie zamkniętej butelce.

Po otwarciu zużyć w ciągu 30 dni. Może wytracać się naturalny osad.

Stosować wyłącznie na zimno.